Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 14 august 2010

PICIOARE GRELE




Circulaţia proastă a sângelui, sedentarismul, bolile hormonale sau cele renale vă pot da senzaţia de picioare grele.

Afecţiunile renale reprezintă unul din motivele pentru care organismul reţine apă. În acest caz, umflăturile (edemele) sunt permanente şi apar şi în alte zone ale corpului, precum pleoapele, mâinile, peretele toracic şi abdominal. „La unii pacienţi, boala se asociază cu pierderea de proteine în urină. Se face un examen al ureei, al creatininei şi al acidului uric. În plus, se analizează şi proteinuria", explică Loredana Pop, medic nefrolog la Spitalul CFR 2. În funcţie de cauze, tratamentul poate consta în diuretice, fiind necesară monitorizarea diurezei, a sodiului şi potasiului din organism.

Umflăturile pot fi însoţite de somnolenţă

Senzaţia de picioare umflate poate să apară şi din cauze hormonale, precum hipotiroidismul, hipercortizolism sau dintr-un exces de estrogen sau progesteron. „La cei cu hipotiroidie, edemele sunt însoţite de somnolenţă sau guşă. Bolnavii au vocea îngroşată, se mişcă încet, iar pielea are culoare gălbuie", spune Victor Lepădatu, medic endocrinolog la Spitalul Judeţean Brăila. Excesul de estrogen este însoţit de creşterea în greutate, dureri de sâni şi depunere de grăsimi pe şolduri.

Probleme cu ficatul ori cu plămânii

Edemele pot apărea şi la persoanele care au probleme cu ficatul, când acesta nu mai produce anumite tipuri de proteine, dar şi când există afecţiuni pulmonare, precum emfizemul. Proasta circulaţie a sângelui şi stagnarea acestuia la nivelul picioarelor reprezintă un alt motiv pentru care organismul reţine apă. „Sângele nu se mai întoarce cum trebuie prin nişte vene deficitare. Tratamentul poate fi chirurgical sau poate consta în purtarea unor ciorapi elastici", spune medicul
de familie Călin Ciubotaru. Retenţia de apă poate să apară şi la femeile gravide, spre sfârşitul sarcinii, din cauza dezechilibrelor hormonale. „Placenta produce o cantitate fabuloasă de hormoni. Fiind o cauză temporară, pot fi de folos reducerea drastică a aportului de sare din dietă, gimnastica, ţinerea picioarelor la orizontală şi controlul riguros al tensiunii", adaugă Ciubotaru. Edemele pot apărea şi la cei care au probleme cardiace. Când inima nu mai funcţionează cum trebuie, organismul reţine lichide şi creşte volumul sângelui. Astfel, venele se congestionează, ficatul se măreşte, iar apa se acumulează fie în abdomen, fie în ţesuturi. În acest caz, edemele sunt însoţite de senzaţia de sufocare şi de albăstrirea buzelor. Anumite medicamente (antihipertensive, corticosteroidiene şi antiinflamatoriile) pot şi ele să favorizeze retenţia de lichide.

Scoateţi sarea din dietă!

Sprijiniţi-vă picioarele pe o pernă când vă odihniţi, pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui. Evitaţi să staţi în aceeaşi poziţie mult timp şi faceţi câţiva paşi după ce aţi stat pe scaun o oră.

Reduceţi semnificativ cantitatea de sare din mâncare şi creşteţi consumul de fructe şi legume, deoarece nutrienţii esenţiali îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi previn retenţia de apă. „Organismul reţine apă şi sare, dar sarea e cea care trage apa după ea. Când aveţi astfel de probleme, trebuie să reduceţi aportul de sare", explică medicul de familie Călin Ciubotaru.

Exerciţiile regulate fac ca muşchii şi vasele de sânge să funcţioneze normal.

Bananele şi varza pot ajuta la eliminarea apei din organism.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare